Nieuws


Inspiratie café en gezondheidsmarkt Gezond aan de Waal 20 juni 2017

Siv van Hegelsom (25), directeur en oprichter van strategisch reclamebureau “Codebreakers”, vertelde in zijn lezing over zijn vijf jaar ondernemerschap, iets wat hij “professioneel aanklooien” noemt. “Wie zegt er dat jij ‘s ochtends je bed uit moet?” “Voor wie doe je het eigenlijk?” Siv heeft via liedjes en pianospel laten horen hoe hij  als jonge ondernemer balanceert tussen autonomie, competentie en verwantschap en zijn leven probeert in te richten.

 

Wesley Deenen nam samen met Irma Soetekouw de aanwezigen mee in hun passie, hoe is deze ontstaan, waardoor beëindigd en hoe hebben zij verder hun passie verweven in hun dagelijkse leven. 

 

In en rond Theater de Molen was er een interactieve gezondheidsmarkt. De deelnemende partijen konden hun gedachtengoed uitdragen met betrekking tot een gezond leven en de bezoekers een (interactieve) ervaring meegeven op het gebied van een van de vier pijlers, Voeding, Bewegen, Zingeving en Ontmoeten.

 

Gezond aan de Waal wil  Siv, Wesley, Irma en Niek Edeling (muziek) hartelijk danken voor de bijdrage van deze avond en de ondernemers hartelijk danken voor uw medewerking aan de gezondheidsmarkt.   Zuivelhoeve Beuningen, De Weeropper, Bettie van Grinsven over gezonde kruiden, recepten en voorbeelden. Bij De Hofstede Fysiotherapie kon een fittest worden afgenomen, Go4Fit Beuningen, Bob Walker met een demonstratie Aikido, Irma Soetekouw met een interactieve demonstratie tai chi, Leendert van der Oest met zijn passie schilderen, Wemm Mieke Lourens voedings- en gewicht consultent, SanYvon Praktijk voor gezondheid en vitaliteit heeft de aanwezigen laten kennismaken met waterkefir en bij Oefentherapie CesarCare samen met de praktijk voor Oefentherapie Beuningen kon een houdingscheck worden uitgevoerd.  Juffrouw Krul deelde vanuit haar tuktuk biologische soepjes of sapjes uit.

Download
inspiratie cafe 20-06-2017 Gezond aan de Waal
Een impressie van het inspiratie café
inspiratiecafe 20-06-2017 gezond aan de
MP4 video/audio bestand 24.6 MB

Gezond aan de Waal in de media 7 juni 2017 De Koerier Beuningen


Gezond aan de Waal in de media De MaasenWaler 7 juni 2017


Eenvoudig meer bewegen is niet zo moeilijk, ook als je zit of ligt kun je bewegen door simpele oefeningen uit te voeren.

Eenvoudig meer bewegen is niet zo moeilijk, ook als je zit of ligt kun je bewegen door simpele oefeningen uit te voeren.
Enkele suggesties:
* Stel je zit achter je PC: Ga rechtop zitten en span je buikspieren, blijf rechtop zitten met aangespannen buikspieren. Ga eerst op je rechter bil zitten en dan op je linker bil en herhaal dat 10x. Daarna til je je rechter knie op en houd die even omhoog, vervolgens met de linker knie. Herhaal dit enkele malen. Daarna doe je dit met gestrekte benen. Herhaal de oefeningen enkele keren per dag.
* Stel je ligt op je rug in bed of languit op de bank: Maak je rechterbeen langer dan het linkerbeen, zo lang mogelijk en maak daarna het linkerbeen langer dan het rechterbeen. Herhaal dat enkele keren. Daarna buig je beide benen en zet de voeten plat op het bed of de bank. Duw je bekken omhoog en steun op je voeten en je schouders. Herhaal dat enkele malen. Daarna met dezelfde uitgangshouding breng je je kin op de borst en probeer je je rechterschouder ligt op te tillen en daarna je linkerschouder en daarna met beide schouders tegelijk. Herhaal dit enkele malen.

 

Zo zijn er nog veel meer oefeningen mogelijk. Op deze manier kun je bewegen integreren in je dagelijkse activiteiten en kost het geen extra tijd, terwijl dit extra bewegen wel een relevante bijdrage aan je welbevinden geeft.

 

BSB komt graag een keer bij je werk of zo langs voor een inspirerende en gezellige beweeg-sessie. Een mailtje naar beuningensportenbeweegt@gmail.com is hiervoor genoeg.

 

bron: https://www.facebook.com/bewegenisleuk/


Eenvoudig meer bewegen is niet moeilijk (1)

Eenvoudig meer bewegen is niet moeilijk (1)

Als je niet tevreden met bent over hoe je je voelt, je niet energiek voelt, maar ook niet ziek bent, probeer dan eens wat meer te bewegen. Kom wat meer in de benen zou dan je motto kunnen worden. Wat vaker staan, meer lopen en bewegen zijn kleine aanpassingen in je dagelijkse bezigheden die al snel resultaat zullen geven.


Hier wat suggesties:
· Sta elk uur op en loop even een minuutje of zo, naar de koffie of haal een glaasje water.
· Doe de lunch staand en maak een ommetje.
· Als je een telefoontje krijgt, sta dan op en loop wat rond tijdens het gesprek.
· Parkeer de auto net iets verder van je bestemming af.
· Beweeg wat meer tijdens je werk, simpele oefeningen terwijl je gewoon doorwerkt.

 

En zo zijn er veel beweegmomenten gemakkelijk uitvoerbaar en eenvoudig in de dagelijkse bezigheden in te passen, die je met weinig moeite helpen om wat meer MET’s te scoren. De eerste MET’s meer hebben de grootste impact. Als je dit ‘beweeggedrag’ samen met je collega’s afspreekt en doet, dan zal je ervaren dat dat extra stimuleert en ook nog extra gezelligheid met zich mee brengt.

BSB komt graag een keer langs voor een inspirerende en gezellige 'inspiratie-sessie' van ca 30 min of anders in overleg.

 

 


Ben je tevreden met je fitheid? je lijf? je energie?

Ben je tevreden met je fitheid? je lijf? je energie?
Zoja, ga zo door. Zo niet, misschien heb je hier al verbetering in proberen te brengen met een of meerdere diëten en misschien ook al geprobeerd om wat mee...r te sporten en heeft dat toch niet tot het gewenste resultaat geleid. Dit horen we veel vaker. Bij lifestyle adviezen wordt vooral het accent gelegd op moeten, wat wel mag en wat niet mag. Ook liggen de adviezen vaak zo ver buiten je normale routine waardoor je een uitzondering wordt in je omgeving (apart voor jezelf koken, aparte voeding, plotseling heel veel sport die in je schaarse tijd ingepast moet worden, etc.).
Wij hebben ervaren dat juist normaal blijven doen en meten wat je dan precies doet (wat inzicht oplevert) en dan kleine maar efficiënte aanpassingen doen veel oplevert. Cruciaal daarbij is dat de focust ligt op de balans tussen eten en bewegen. Dit geeft ook de grootste kans op een duurzaam resultaat.
Als onderdeel van de beweegcampagne bieden we de BEB workshop aan (BEB = Beweeg Eet Balans). Tijdens de workshop krijg je meer achtergrond informatie en krijg je met behulp van een App inzicht krijgt in de balans tussen wat en hoeveel je beweegt en wat en hoeveel je eet. Dit heeft al velen echt geholpen.

 

bron: https://www.facebook.com/bewegenisleuk/

Beuningen Sport en Beweegt

Wanneer weet je of je voldoende beweegt?


Door het aantal MET’s van je activiteiten per dag of per week bij elkaar op te tellen krijg je een aardig inzicht in hoeveel je beweegt. Om je activiteiten bij te houden en ook steeds weer op het internet het aantal MET dat bij een bepaalde activiteit hoort te moeten opzoeken... is best wel een klus. En het voornaamste is nog wel dat de balans tussen bewegen en eten eigenlijk het belangrijkst is. Daarom heeft BSB een BEB-app ontwikkeld. Neem deel aan een BEB-workshop en je krijgt dan meteen de BEB-App. BEB staat voor 'Beweeg Eet Balans'. In de App hou je je activiteiten en je voeding bij. Het geeft je inzicht in jouw balans tussen bewegen en voeding en je wordt je meer bewust van de invloeden die elk heeft. (Aanmelden voor een BEB-workshop gaat via email naar beuningensportenbeweegt@gmail.com)

 

Dus de optimale hoeveelheid beweging is voor elke persoon anders en hangt ook af van je eetpatroon. Als je op het internet gaat zoeken dan kom je vele adviezen tegen zoals: 100 MET per dag en ook wel 1 of 2x 500 MET per week of 500 MET per week. Waar het werkelijk op neer komt is of je je goed voelt en je over je kwaliteit van leven tevreden bent. Bedenk daarbij wel dat de balans tussen activiteiten en voeding hierbij van cruciaal belang is.

 

Volgende keer: Ben je tevreden met je fitheid? je lijf? je energie?

 

bron: https://www.facebook.com/bewegenisleuk


Gezond aan de Waal in de media Maas&Waal 4all magazine april 2017


Beuningen Sport en Beweegt Beweegcampagne

bron: Beuningen Sport en Beweegt (https://www.facebook.com/bewegenisleuk/photos/a.258968877885338.1073741828.258454084603484/269965190119040/?type=3&theater)

 


Beuningen Sport en Beweegt Beweegcampagne mei 2017:                         Hoe meet je hoeveel je beweegt?

Hoe meet je hoeveel je beweegt?

 

Er is een methode om te meten hoeveel je beweegt. Wetenschappers hebben gemeten hoeveel zuurstof per minuut per kg lichaamsgewicht er verbruikt wordt tijdens liggen en zitten. Dit wordt het basaal verbruik genoemd en wordt uitgedrukt als 1 MET.

Tevens is er voor heel veel activiteiten gemeten hoeveel zuurstof er verbruikt wordt. Zo verbruik je tijdens het staan ongeveer 1,2 MET (dus 20% meer dan tijdens zitten), tijdens rustig wandelen 3 MET ...en tijdens lichte huishoudelijke werkzaamheden 1,8 MET. Kijk voor de officiële MET-lijst op https://docs.google.com/viewer…


Tijdens de BEB workshop met de BEB-app houd je naast je voeding ook op simpele wijze bij hoeveel jij beweegt. Je kan je voor deze workshop nu al aanmelden via een email naar beuningensportenbeweet@gmail.com

 

Volgende keer: Wanneer weet je of je voldoende beweegt?

 

bron: https://www.facebook.com/bewegenisleuk/


Beuningen Sport en Beweegt beweegcampagne mei 2017

Stichting Beuningen Sport en Beweeg start in mei 2017 een campagne met als doel mensen te stimuleren tot bewegen. Thuis, onderweg en op het werk of op school. De nadruk ligt op laagdrempelige mogelijkheden tot bewegen die inpasbaar zijn in de dagelijkse bezigheden. De campagne richt zich op bedrijven en particulieren.

meer weten? kijk op de website van Beuningen Sport en Beweegt.

 

Wat is bewegen?
Er worden 2 situaties onderscheiden: Je ligt c.q. zit, of je beweegt. Het goede nieuws is dus dat je beweegt als je niet ligt of zit. Om te bewegen hoef je dus niet per se te sporten, alhoewel dat natuurlijk wel een prima manier is om extra te bewegen.


In tegenstelling tot vroegere tijden is er tegenwoordig in veel gevallen weinig noodzaak om te bewegen tijdens onze dagelijkse bezigheden. We zitten veelal; op ons werk, als we reizen in de auto, bus of trein en als we pauze hebben en thuis veel voor de PC, IPAD of televisie. Zelfs onze boodschappen en het eten kunnen we kant en klaar thuis laten bezorgen.


Kortom: als we ons dagelijks leefpatroon in beeld brengen, dan valt op dat we overwegend zitten. Het tekort aan bewegen trekt een wissel op de kwaliteit van ons leven. We onderhouden ons lijf vaak onvoldoende en dat is mede de oorzaak van veel ongemak..


Volgende keer: Waarom bewegen belangrijk is.

bron: https://www.facebook.com/bewegenisleuk/?fref=ts


Succesvol 1e inspiratie café Gezond aan de Waal 16 maart 2017

succesvol 1e inspiratie café Gezond aan de Waal

 

Donderdag 16 maart 2017 vond in de Bibliotheek Beuningen en de Leghe Polder het 1e inspiratie café Gezond aan de Waal plaats. We kijken met tevredenheid terug op deze succesvolle kick off.

Burgemeester Carol van Eert en Marjolein Buis gaven aan hoe zij de vier pijlers, voeding, bewegen, ontmoeten en zingeving verweven in hun dagelijks leven. Marjolein wist de aanwezigen te boeien en te motiveren met haar levensverhaal waaruit positiviteit, kracht en doorzettingsvermogen spreekt.

 

Burgers uit de gemeente Beuningen gaven in een kort interview aan hoe zij samen met anderen invulling geven aan hun gezondheid en hoe zij het beste uit zichzelf halen.

  • Marjanne en Jose van Beuningen Sport en Beweegt, vertelden ieder waarom zij zich hebben aangesloten bij Beuningen Sport en Beweegt en wat dit hen oplevert op het gebied van gezondheid.
  • Annemieke Gerrits en haar zoon zijn vrijwilliger bij de buurtkeuken. Annemieke kookt iedere week stamppotjes voor 5 euro en haar zoontje gaat het dan naar mensen toe brengen.
  • Marielle Stijf en Micheal Jansen, beiden bestuursleden van Check-Out, organiseren tieneravonden bij Check out, jongerencentrum Ewijk.
    Een plek waar tieners elkaar wekelijks kunnen ontmoeten.

 

 Olga Commandeur bracht ten slotte de bezoekers van dit inspiratie café in beweging.

Tijdens de pauze konden de bezoekers luisteren naar muziek van Niek Edeling op  de Blue Point Steelharp  en op de ingerichte gezondheidsmarkt  langs de stand van organisaties werkzaam op het gebied van voeding, bewegen, zingeving of ontmoeten.  Met een goodiebag konden de gasten bij deze organisaties een bijdrage voor de goodiebag in ontvangst nemen.

 


Allereerste inspiratie café door Gezond aan de Waal

Allereerste inspiratie café door Gezond aan de Waal

Donderdag 16 maart 2017

Locatie: de Bibliotheek Beuningen

Aanvang: 20.00 uur tot 22.00 uur

Entree: gratis

 

Op donderdag 16 maart 2017 organiseert Gezond aan de Waal het allereerste inspiratie café. Gezond aan de Waal is een netwerkorganisatie bestaande uit burgers en organisaties uit de gemeente Beuningen. We hebben het gezamenlijke doel te werken aan gezondheidswinst voor burgers van Beuningen voor promotie van gezondheid, bewustzijn te ontwikkelen en betrokkenheid van gezondheid te

vergroten onderverdeeld in vier pijlers op het gebied van Bewegen, Voeding, Zingeving en Ontmoeten die sámen relevant zijn voor een gezond en gelukkig leven.

 

Voor dit 1e inspiratie café hebben we de volgende sprekers uitgenodigd:

 

Burgemeester Carol van Eert zal u in een kort lezing zijn visie op Ontmoeten en waarom dit belangrijk is voor gezondheid geven.

 

Olga Commandeur, is een Nederlandse oud-atlete. Tegenwoordig is zij vooral bekend door haar dagelijkse presentatie van het Tv-programma "Nederland in Beweging!" Als enige Nederlandse atlete heeft zij ooit een officieel wereldjeugdrecord gevestigd.

Als vitaliteitscoach en personal trainer begeleidt Olga mensen alleen of in kleine groepjes om hun persoonlijke doelen te bereiken. Als steun in de rug om gemotiveerd het beste uit jezelf te halen en te komen tot een gezonde leefstijl met verantwoorde voeding, inspanning en ontspanning.

Kortom: laat u door Olga motiveren, inspireren en activeren tot een vitale leefstijl!

 

Marjolein Buis behoort tot de wereldtop in het rolstoeltennis. In Londen heeft ze een gouden medaille in het dubbelspel gewonnen en in Rio zilver. Marjolein traint fulltime en werkt hard om haar doel te bereiken: het winnen van een Grand Slam in 2017 en deelname aan Tokio 2020. “Mijn handicap was een vloek, die een zegen bracht.” Uit het levensverhaal van Marjolein spreekt positiviteit, kracht en doorzettingsvermogen. Marjolein weet u te boeien en te motiveren.
Burgers uit de gemeente jong en oud vertellen hoe zij samen met anderen invulling geven aan hun leven, het beste uit zichzelf halen op het gebied van de vier pijlers die sámen relevant zijn voor een gezond en gelukkig leven en laat u door hen inspireren.

 

U bent van harte uitgenodigd. We hopen u te zien op 16 maart 2017. Aanmelden via GezondaandeWaal

 


Gezond aan de Waal in de media 22 februari 2017 De Koerier BeuningenGezond aan de Waal, juni 2015

Datum: dinsdag 02 juni, 2015

Gezond en gelukkig leven willen we allemaal. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Wat doet u om gezond en gelukkig te kunnen leven? En waarom lukt dat wel of waarom lukt dat (soms) niet? Heeft u ideeën hoe we dit in de Beuningse samenleving voor elkaar kunnen krijgen? Kom dan naar de bijeenkomst Gezond aan de Waal.

Gezond aan de Waal

In de gemeente wordt van alles georganiseerd op het gebied van preventie. Denk aan de fitkuur, stoppen met roken, bewust wonen, ondersteuning mantelzorgers en valpreventie. Maar we weten dat veel inwoners, bedrijven en verenigingen in Beuningen hier ook ideeën over hebben. Deze avond is een mooie gelegenheid om dit kenbaar te maken en ideeën met elkaar te delen. Als men elkaars passies en behoeften kent en deelt kunnen we daar als gemeenschap ons voordeel mee  doen. Burgers en professionals kunnen dan samenwerken en gezamenlijk naar vernieuwende en inspirerende antwoorden zoeken. Het thema Gezond aan de Waal is onderverdeeld in onderstaande onderwerpen die sámen relevant zijn voor een gezond en gelukkig leven.

  • Voeding
  • Bewegen
  • Zingeving
  • Ontmoeten

We horen graag welke ideeën en vragen u heeft over deze onderwerpen. Wat spreekt u aan, welke kansen ziet u in Beuningen en wat zou uw bijdrage daarin kunnen zijn?

Programma

19.00     Ontvangst in MFA ’t Hart (Den Elt 17, 6644 EA, Ewijk)
19.30     Opening door nieuwslezer Rob Trip
19.40     ‘Kijk op positieve gezondheid’ Joop de Vette – Huisarts
20.00     De werkelijkheid in beeld: feiten en cijfers over de gezondheid in Beuningen
Barbara de Meijer – Gezondheidsmakelaar GGD
20.25     Inzoomen op de thema’s voeding – bewegen – zingeving –  ontmoeten
Initiatiefnemers gaan inspirerend en interactief met u in gesprek over de thema’s
21.15     Vanuit de thema’s komen tot een gezamenlijke droom voor Gezond aan de Waal
21.30     Voor iedereen een drankje in de foyer

Wie neemt u mee?

Gezondheid is van ons allemaal. Veranderen doen we samen, dus komt u natuurlijk niet alleen naar deze avond. Het verzoek is om iemand mee te nemen. Bijvoorbeeld iemand die bij u in de straat woont, iemand die in Beuningen woont, een lid van uw vereniging of een cliënt. Ga het gesprek aan en vraag iemand mee te denken over een gezond en gelukkig Beuningen!

Aanmelden

Datum: dinsdag 02 juni, 2015 van 19:00 tot 21:30

Locatie: MFA ´t Hart in Ewijk

GezondaandeWaal

Nieuwsbrief december 2015

Download
Gezond aan de Waal nieuwsbrief nr 1.pdf
Adobe Acrobat document 968.8 KB