Zingeving

Wat betekent zingeving of iets zinvols willen doen? Die vragen zijn niet zonder meer te beantwoorden en per persoon verschillend.

 

De een vindt het nuttig om dieren te redden, de ander beschouwt voetballen met zijn kleinzoon als de meest zinvolle activiteit van het bestaan. Bovendien: de ene periode in je leven demonstreer je tegen alle mogelijke onrecht in de wereld, de andere periode ervaar je je persoonlijke ontwikkeling als meest zinvolle bijdrage in het leven.

 

Een antwoord op de vraag 'wat is zingeving?' bestaat dus niet. Wel zijn er aspecten in het leven die je het gevoel van zin kunnen geven. Zoals bijvoorbeeld: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen, doen waar je goed in bent en ergens bij horen of deel van uitmaken. Sterke banden met vrienden of familie zorgen voor een goed sociaal vangnet. Vaak zorgt geloof, bidden of mediteren voor rust in je leven. Ook ontspanning en het ervaren van een hoge mate van geluk is belangrijk.

 

Wat doe je heel graag? Waar ben je goed in?


 

Tip: Stel jezelf kleine en realistische doelen welke haalbaar zijn. Het belangrijkst is om een manier te vinden die je leuk vindt en voor jou werkt, zodat je het heel je leven kunt blijven volhouden. Wil je gaan mediteren? Stel jezelf een haalbaal doel en maak er een gewoonte van.