Voeding

Voeding en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Eten heeft niet alleen een voedende functie, maar is ook een sociale gebeurtenis. Het is belangrijk eens stil te staan bij onze dagelijkse routines als het gaat om eten en drinken.

 

We kunnen ons afvragen waarmee we ons geluk en onze gezondheid de grootste dienst bewijzen. Hoe kunnen we ons voedingspatroon zo goed mogelijk afstemmen op onze (natuurlijke) behoeften?

 

Maar wat is precies gezond voedsel? Hoe natuurlijk zijn onze voeding en voedingsgewoonten? Waarom eten we eigenlijk wat we eten? Waar komt ons eten vandaan en gaan we respectvol om met hulpbronnen bij de productie van voedingsmiddelen? Wat drinken we zoal door de dag heen? Hoe veel suiker bevat onze voeding eigenlijk? Hoe staat het met de balans tussen onze energiebehoefte en de hoeveelheid energie die onze voeding bevat? Het zijn zomaar wat vragen over voeding. En zo zijn er nog veel meer te stellen. Op veel vragen is een duidelijk antwoord te geven. Maar over een groot aantal vragen bestaat nog veel onduidelijk. Wat nu?

 

Tip: Begin met kleine stappen. Kies eens voor een graansoort met hogere voedingswaarde zoals volkorenspelt. Vervang witte rijst met zilvervliesrijst, wilde rijst, quinoa of boekweit. Trek in iets zoets? Eet eens wat vaker een stuk fruit. Het gaat niet om het bereiken van perfectie, maar het zetten van kleine stappen richting je doel.